Víza do Austrálie

Austrálie byla vždy mým snem, když se mi naskytla příležitost podívat se do této krásné země, chytla jsem ji za pačesy. Než jsem seděla v letadle směr Soul, předcházela mé cestě pečlivá příprava, která poprvé trvala asi 4 měsíce, protože jsem se strašně bála jakýchkoliv komplikací a potřebovala jsem vše mít naplánované do puntíku. První krok byl výběr agentury, která by mi doporučila školu a vyřídila některé náležitosti, kterým přece jen rozumí oni lepé – jsou to profesionálové.

Jedna moje kamarádka, co už byla v Austrálii před několika lety mi z vlastní zkušenosti doporučila agenturu, kterou k vyřízení pobytu v Austrálii využila ona sama - G8M8 Great Mate. Po prostudování webových stránek jsem si dohodla nezávaznou schůzku, abych si vytříbila spoustu informací, které jsem načetla. Po schůzce, kde mi zástupkyně sdělila veškeré informace, které potřebujete k prvním krokům jsem byla rozhodnuta, že odcestuji právě s nimi - s G8M8 Great Mate. Agentura mi pomohla s vyřízením školy v Austrálii, víz, ubytováním a samozřejmě odvozu z letiště při příletu do Sydney – mimochodem, bylo vše od agentury zdarma stejně tak jako SIM karta přednabitá na 200 AUD. Vlastně všechny služby agentury byly zdarma, protože všechny agentury jsou údajně placeny školami, což vypadá jako velmi chytře promyšlený systém, takže pozor! Pokud někde platíte částku, která není na faktuře ze školy, prostě platíte do kapsy přímo agentuře a velmi snadno se může stát, že za tuto cenu nedostanete vůbec nic navíc. Jedním z mých požadavků při výběru agentury také bylo, aby měli vlastní kancelář v Sydney, kde by mi pomohli s případnými nesnázemi, které bych kvůli své tehdejší neznalosti angličtiny nemohla sama vyřešit a i tento požadavek agentura splnila do jedničky. Pokaždé když jsem do kanceláře přišla i s drobným problémem mi ochotně pomohli a pokaždé se mnou prohodili dobré slovo. Asi nejvíce se mi na agentuře G8M8 Great Mate, líbil velmi osobní přístup, jak na pobočce v Praze, tak v Sydney a také velmi bohaté zkušenosti s vyřizováním pobytů do Austrálie, protože udržet se více než 17 let na trhu, to už o něčem mluví.

Pokud chcete do Austrálie vycestovat na delší dobu, než jsou 3 měsíce, a chcete přitom pracovat není v podstatě jiná možnost než využít studentské vízum do Austrálie, na které jsem odcestovala právě já. Vyřízení studentského víza v mém případě trvalo asi 2 týdny. Nejprve jsem zaplatila školu, škola mi vydala dokument Confirmation of Enrolment a poté jsem s tímto dokumentem a vyplněnou žádostí jela osobně žádat na ambasádu do Vídně, kde mi víza byla hned na místě udělena. Vybrala jsem si cestu do Vídně a možnost žádat osobně na místě, protože v tomto případě je velká šance, že Vám víza dají ihned na místě a já na víza opravdu spěchala . Běžný postup ale je, že o víza na angličtinu občané ČR žádají online a žádost řeší imigrační úřad v Perthu, v Austrálii. Co všechno je třeba přikládat k žádosti o víza je předepsáno Austraským imigračním úřadem na základě občanské příslušnosti tzv. Assesment Levels – Hodnotící úrovně. Existuje celkem 5 hodnotících úrovní a ČR spadá k hodnotící úrovni 1 se studiem angličtiny, dá se tedy říci, že žádost o víza jen na studium jazyka je jednoduchá. S odbornými školami spadáme do úrovně 2, kdy žádost opět není tak obtížná, ale je třeba doložit více dokumentů včetně finančního krytí.

Obrovskou výhodou studentských víz je, že zároveň s vízem obdržíte pracovní povolení na 40 hodin za 2 týdny, během studia a neomezené pracovní povolení během prázdnin, takže si velmi snadno vyděláte zpět počáteční náklady a samozřejmě pokryjete náklady, které jsou potřeba na Váš život v Austrálii – na bydlení, MHD a běžný život. Přímo v Sydney v pobočce G8M8 Great Mate mi česky hovořící zástupce poradil, co vše je třeba udělat pro nalezení práce, pomohli mi zaregistrovat se na daňovém úřadě a sepsat anglický životopis.

Práce Vám nenabízí jen možnost přivýdělku, ale také užití Vaší angličtiny v běžné každodenní komunikaci, což je báječná možnost, jak se potkat s rodilými mluvčími a chytit ten pravý OZ akcent . V Sydney jsem měla a mám mnoho přátel, kteří si prací pokryli všechny předem vynaložené náklady a někteří i ranec peněz navíc, které využili na cestování a užívání si australského života, někteří z nich uvažují i o tom, že v Austrálii zůstanou napořád. Svůj pobyt jsem si v Austrálii po vypršení studentských víz, která jsou vydávána na dobu pobytu a měsíc po ukončení kurzů prodloužila a zažádala jsem o turistická víza přímo v Austrálii.

Pokud byste cestovali do Austrálie jen na krátkodobý pobyt do 3 měsíců, turistická víza jsou určena právě pro Vás. O turistická víza se vždy žádá před odletem do Austrálie a jejich oficiální název je tzv. eVisitor. eVisitor je vydáván na rok, ale maximální doba, kterou v Austrálii můžete strávit jsou maximálně 3 měsíce. Pro žádost o turistická a také o studentská víza je nejjednodušší požádat o pomoc agenturu. Agentura by měla být registrovanou agenturou na ambasádě Vídni, aby za Vás mohla podávat žádost o víza a ubrala Vám tak starost před cestou k protinožcům. Posledním typem víz, jsou víza čistě pracovní, ale ty je z České republiky takřka nemožné získat. Pokud mám proces získání pracovních víz popsat jednoduše, nejprve musíte mít v Austrálii zaměstnavatele, který Vás tzv. zasponzoruje. Pokud nemáte ochotného zaměstnavatele, který potřebuje zaměstnance se vzděláním v daném oboru, tak je to nemožné. Je třeba myslet také na to, že je třeba mít výbornou úroveň angličtiny, takže plno lidí jde do Austrálie nejprve za studiem, a když se jim naskytne příležitost od zaměstnavatele, anglicky už mluví dobře a je lehčí pracovní víza získat.

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (3 hlasů, průměr: 4,67 z 5)
Loading...Loading...

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

19 − 6 =