6 míst, které nesmíte vynechat při cestě Švýcarskem

Čokoláda, vysoké hory a ještě vyšší platy. To se vybaví každému Čechovi, když se řekne Švýcarsko. Plánujete cestu do Švýcar a došla vám inspirace? Nezapomeňte na následující (méně) známé destinace!

Rýnské vodopády

Na mapě se Rýn obmotává kolem Švýcarska jako had. Nedaleko za poměrně obyčejným městečkem Schaffhausen se od něho obrací zády a míří si to do Německa, aby sloužil k průmyslovému využití. Ještě předtím však vytváří úchvatné scenérie v podobě vodopádů s největším průtokem vody v Evropě.
Příjezd si naplánujte z levého břehu Rýna, kde se nachází obrovské odstavné parkoviště. I když v turistické sezoně budete možná i tady mít problém se zaparkováním. Pomalou procházkou se dostanete až ke kase, kde si zakoupíte vstupenky, jež vás propustí na nádvoří hradu Laufen. Odtud vede (převážně kamenná) stezka s vyhlídkami na vodopády. Na nejníže položené máte Rýn doslova na dosah ruky. Odvážnější mohou zajít ještě dále a nechat se lodí převézt na skalisko přímo uprostřed vodopádu. Nutno podotknout, že ze břehu vypadá ona loď jako směšná hračka.

Vstupné: Dospělí – 5 Euro

Děti (do 16 let) – 3,5 Eura

Ve Švýcarsku jsou zvyklí na turisty platící eurem, pokud však budete mít po ruce švýcarské franky, zlobit se nebudou.

Luzern

Luzern stojí ve stínu nedalekého Zürichu. Ač by se to nemuselo díky úchvatné okolní krajině zdát, i v Lucernu tepe srdce (velko)města, ovšem v historických kulisách. Hlavní dominantou je most Kappelenbrücke vedoucí přes jeden z přítoků Vierwaldstättersee – jezera, které Luzern obklopuje. Jedná se o nejstarší evropský most ze dřeva (pochází ze 14. století), zaujmou na něm především trojúhelníkové stropní panely s výjevy z minulosti. Současného návštěvníka spíše zajímá, že most v roce 1993 ze tří čtvrtin shořel. Dnes se tedy procházíte po mostu z 20. a nikoliv 14. století. To ale nic nemění na tom, že z něj je vidět jak Luzern, nad kterým se tyčí hora Pilát (s nejstrmější ozubenou lanovkou na světě), tak i skoro celé Vierwaldstattätersee. Když budete mít štěstí na počasí a nebudete v Luzernu o masopustu, kdy se zde konají velkolepé karnevaly, dohlédnete až do městečka Schwyz, na jehož louce prý bylo oficiálně založené Švýcarsko.

Okolí Ženevského jezera

Z německy mluvící části Švýcarska se přesuneme do té frankofonní. Ženevské jezero se považuje za největší ve Švýcarsku i ve Francii. Necháme-li západní část s Ženevou a Lausanne (kde byly mimochodem obnoveny olympijské hry) stranou a podíváme se blíže k podhůří Alp, objevíme nádhernou přírodu. Koupání zde opravdu stojí za to, voda je čistá a díky rozloze jezera si připadáte jako ve sladkovodním moři. Nesmíme zapomínat ale ani na kulturní dění – k návštěvě se hodí městečko Montreux vyhlášené svými hudebními festivaly. Však zde také pobývali hudebníci těch nejzvučnějších jmen – od Petra Iljiče Čajkovského po Freddieho Mercury. Posledně jmenovaný má na nábřeží svojí sochu v životní velikosti, stejně jako Charlie Chaplin v blízkém Vevey. Oba k sobě lákají davy turistů, takže na fotku si chvíli počkáte. Mezitím se můžete posadit na sedadla z MHD instalovaná jen milimetry od vodní hladiny a sledovat fontánu tryskající z jezera. Nechce-li se vám čekat, stačí zajet pár kilometrů po východním pobřeží a najdete gotický vodní hrad Chillon patřící státu. Je považován za jeden z nejzachovalejších v Evropě a jeho interiér tomu odpovídá. Milovníky literatury bude zajímat, že při pozorném hledání najdou v žaláři i podpis G. G. Byrona, který zde nějakou dobu pobýval. Ženevské jezero prostě láká významné osobnosti.

Výrobny lahůdek

Když už jsme v těchto místech, byla by škoda nezajet do nedaleké výrobny a muzea čokolády Nestlé ve vsi Broc. Interaktivní prohlídka je plná světel a pohyblivých figurín, dozvíte se třeba i něco o vývoji reklamy na čokoládu, ale hlavně se stanete svědky onoho zázraku výroby a ochutnáte přímo z výrobní linky!
Vstupné: Dospěli – 10CHF

Děti do 16 let - zdarma

Jen o pár kilometrů dál se nachází výrobna a muzeum proslulého švýcarského sýra Gruyére. Prohlídka sice již není tak velkolepá, zato vás jí provede nezapomenutelná kráva Sedmikráska. Zde totiž pamatují i na české turisty, a tak dostanete tour guide v češtině. Nakoupíte a večer na vás čekají čokoládo-sýrové hody.
Vstupné: Dospělí – 7CHF

Děti do 12 let - zdarma

Zermatt a Matterhorn

Dostat se do tohoto oblíbeného lyžařského a turistického střediska není jen tak. Na úzké a klikaté horské cestičky, už jste si možná stačili zvyknout, cestou do Zermattu vás však čeká další překvapení. Místní obyvatelé jsou totiž silně ekologicky založení, a tak se do Zermattu autem rozhodně nedostanete. Budete ho muset odstavit v městu Täsch na obrovském parkovišti s kapacitou neuvěřitelných 2000 aut (takže místo najdete bez problémů). Odtud vede do Zermattu ozubená dráha. Přímo ve městě si budete muset vystačit se svýma nohama nebo využít služeb jednoho z místních taxikářů v elektromobilech či na koních.
V Zermattu se projděte po hlavní ulici Bahnhofstrasse, ale hlavně se ponořte do malých postranních uliček, které jsou plné dřevěných domů na kůlech. Pohled jak z

Perníkové chaloupky.

Z každého bodu uvidíte Matterhorn z jiného úhlu pohledu, pokud se chcete jeho vrcholu přiblížit co nejvíce, vyjeďte nejdelší lanovkou v Evropě na Klein Matterhorn, odkud se vám otevře pohled i na jiné velikány – třeba na Dufourspitze, která je se svou výškou 4 634 m. n. m. největší švýcarskou a druhou největší evropskou horou.

A to všechno z města, kde se chodí jen pěšky.

Průsmyk svatého Bernarda

Svou trasu si naplánujte i přes Svatobernardský průsmyk, kudy chodili bernardýni i historie. Šel tudy Napoleon i Hannibal dobýt Řím. Především zde ale dnes najdeme nádhernou přírodu s menšími jezery, které lákají k vykoupání nebo rozcvičce na břehu, kterou místní s oblibou provozují.

Locarno a Lago Maggiore

Poslední bod našeho rychlovýletu se nachází v oblasti Švýcarska, kde se mluví převážně italsky. Jezero Lago Maggiore leží ve Švýcarsku pouze svou jednou třetinou, zbývající kus patří Itálii. Švýcaři však i touto jednou třetinou získali své nejhlubší jezero a Italové druhé největší. První místo zabírá proslulé Lago di Garda. Udělejte si čas a vyrazte na okružní jízdu kolem jezera, získáte výhledy na ladné jezero pod strmými skalisky i zkušenosti s přejezdem italsko-švýcarských hranic po silnici, kde nejsou schopna projet dvě auto v protisměru.

Hlavní cíl, kam chce dojet každý, je město Locarno přezdívané „švýcarské Los Angeles.“ Pokud nejste filmovými fanoušky, nevydávejte se sem v srpnu, kdy se koná tradiční filmový festival s udílením cen Zlatý leopard. V tu dobu si nebudete moci poklidně projít po parcích na břehu jezera.
Cestou domů nezapomeňte, zvláště pokud s sebou máte malé spolucestovatele, udělat zastávku v zábavním parku s názvem Swissminiatur v nedalekém Luganu. Jedná se o ty nejzajímavější švýcarské pamětihodnosti ve zmenšených replikách.

Vstupné: Dospělí – 19CHF

Děti od 6 let – 12CHF

Projeďte se tedy pod malým Matterhornem v ještě menším švýcarském vlaku a hurá domů!

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (1 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

fourteen + three =