Co ochutnat během dovolené na Krétě

Žádná dovolená se neobejde bez ochutnávání místních dobrůtek a specialit. Jídlo i pití k cestování zkrátka patří, a bez nich by návštěva cizí země nebyla kompletní. A pokud se chystáte vyrazit na Krétu, máte se obzvlášť na co těšit!

Krétská kuchyně má hodně společného s kuchyní pevninského Řecka, ale rozhodně není úplně stejná. Jejím středobodem je olivový olej, kterému Kréťané vděčí za svou dlouhověkost (je to tak, průměrná délka života je na Krétě výrazně delší než ve zbytku Evropy, a mnohé lékařské studie potvrzují, že za tím stojí právě místní olivový olej). Jeho spotřeba se tu pohybuje kolem 25 litrů na osobu za rok!

olivovník

Zelenina z vlastní produkce

Kromě olivovníků, kterých je na ostrově asi 30 milionů, pěstují místní ve velkém rovněž hroznové víno a celou řadu různých druhů ovoce i zeleniny. Fíky a opuncie tu často najdete růst i divoce, stejně jako mnoho druhů aromatických i léčivých bylin, například tymián nebo oregano. Těm vděčí za svou unikátní vůni a chuť i krétský med.

Zeleninu najdete u Kréťanů na talířích denně, a to nejčastěji v podobě salátu. Tradiční řecký salát z Kréty se skládá z rajčat, nepálivé papriky, okurky a cibule, nakrájených na velké kusy a přelitých olivovým olejem, a sýru feta. Dalším oblíbeným salátem je tzatziki, který se skládá z nastrouhané okurky, česneku, koření a hustého řeckého jogurtu.

recky salat a plnena rajcata

Výjimkou není ani tepelně upravená zelenina. Výborné jsou například dolmades — vinné listy, plněné směsí rýže, kousků rajčat a koření. Víceméně stejnou směsí se na Krétě plní i cuketové květy nebo velká rajčata, která se následně ještě zapékají.

dolmades

Pro milovníky masa

Maso se na Krétě připravuje nejčastěji opékáním nebo grilováním. Všudypřítomný (ale nikoliv zcela původně krétský) je tu gyros. Ten se správně připravuje z plátků masa, napíchnutých na velké vertikální rožnící jehle, okořeněných a pomalu opékaných. Před podáváním se z rožnící jehly odřezává maso odspodu speciálním nožem a servíruje se s chlebem pita, případně s hranolky.

suvlaki

Oblíbené je rovněž souvlaki (malé kousky vepřového či jehněčího masa, napíchnuté na špejli a opečené na grilu) nebo kleftiko (jehněčí maso, marinované ve směsi olivového oleje, citronové šťávy a koření, pomalu pečené společně se zeleninou v alobalu).

antikristo

Kulinářským zážitkem je pak speciální příprava masa, zvaná antikristo. Nejde o nic bezbožného — antikristo znamená v řečtině proti ohni. Jde zpravidla o jehněčí, které se ve velkých kusech, napíchaných na rožně, umístěné na zvláštní kruhové konstrukci kolem ohně, pomalu opéká (klidně i 6 hodin). V minulosti takto připravovali maso pouze ve vesnicích v okolí hory Psiloritis, a jeho příprava byla povolena pouze mužům.

Dary moře

Nedílnou součástí krétského jídelníčku jsou samozřejmě i ryby a nejrůznější mořské plody. Narazit můžete často na různě upravované krevety, mušle nebo i humra. Oblíbenou pochoutkou jsou na grilu připravované sardinky či ančovičky, případně rovněž grilovaná chapadla chobotnice.

chobotnice

Sladkosti

Krétské cukrovinky v sobě promítají historický vliv Turecka. Krémové dortíčky tu sice v cukrárnách také najdete, ale tradiční mlsky vypadají úplně jinak. Nejčastější je chalva (pasta z pražených sezamových semínek, smíchaná s medem), baklava (pečivo z plátků filo těsta, proložených oříšky a slazené medem) a kataifi (sladkost z nitek filo těsta, plněná vlašskými ořechy v medu). O něco zdravější sladkou pochoutkou je pak hustý řecký jogurt politý místním medem a posypaný oříšky.

Čeho se na Krétě napít

Kromě čisté vody, pramenící v krétských horách určitě nezapomeňte ochutnat retsinu, což je bílé víno s přídavkem borovicové pryskyřice. Historie retsiny sahá až do starověku, kdy se pryskyřicí utěsňovaly nádoby s vínem, které do sebe následně natáhlo i specifické pryskyřičné aroma.

retsina a raki

Silnější kalibr je pak tradiční pálenka raki, vyráběná ze zkvašených vinných hroznů s přidáním anýzu a dalších bylinek během procesu druhé destilace. Raki vám v mnoha tavernách donesou po jídle coby pozornost podniku.

Další tradiční řeckou pálenkou, ne nepodobnou raki je ouzo. Jde o průzračnou pálenku s chutí anýzu, hřebíčku, skořice a badyánu. Servíruje se společně se sklenicí vody a ledem, přičemž jakmile do ouza přilijete vodu, průzračný nápoj se rázem mléčně zakalí.

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (Doposud nehlasováno)
Loading...Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

nineteen − seventeen =