Lago di Garda – ráj pro sportovce i dovolenkáře

Pokud se vydáváte do Itálie ze severu autem či autobusem, Lago di Garda je místo, kde skutečně začíná Itálie. Ta pravá, prázdninově a dobrodružně naladěná Itálie. Okamžik, kdy se před vámi otevře průrva mezi vysokými horami, mezi kterými se poklidně třpytí modré jezero, je jedním z nezapomenutelných zážitků. Postupně se snižující a do modrého oparu mizící hory pak napovídají, kam bude vaše cesta po Itálii pokračovat.

Kudy kam?

Garda je největším italským jezerem a najdete ho na pomezí Alp a Pádské nížiny. Leží na hranicích regionů Trentino-Alto Adige, Veneto a Lombardia. Jezero bylo vytvořeno ledovcem, dnes je lehce přes padesát metrů dlouhé, na šířku má sedmnáct kilometrů a dosahuje maximální hloubky 346 metrů. Jezero je doslova ukryté v horách – severní konec je tísní pod impozantními skalními výběžky a horami, zatímco směrem k jihu začíná jezero pomalu obklopovat typická krajina pádské nížiny – rozlehlá pole s obilím, slunečnicemi a pro Veneto tak typické stromové farmy. Že jste skutečně v Itálii, potvrzují také všudypřítomné olivovníky, cypřiše, oleandry, lilie a občas se mezi vegetací objeví také palmy a citroníky.

Lago di Garda a ubytování

Ideální ubytování si tu najde každý. Kolem břehů jezera je spousta typických italských vil, které poskytují ubytování nebo pronajímají apartmány nebo pokoje. Na nedostatek hotelů si tu taky stěžovat nelze. Hledáte-li ale trochu ekonomičtější variantu a nevadí vám být blíž přírodě, je ideální vyzkoušet některý z kempů na březích jezera.

Lago di Garda a sportovní vyžití

Na březích jezera leží hned několik měst, která stojí za pozornost. Na severu Arco, které fakticky není na břehu jezera, nicméně jde o velmi známou lezeckou oblast, a rozhodně stojí za pozornost, ať už jste alpinisti, lezci, občas přejdete nějakou ferratu a nebo jen chcete do tohohle adrenalinového světa trochu nakouknout. Stejně jako Arco, leží na severu Riva del Garda, rovněž lezecké, ale také cyklistické a wind-surfařské město na břehu jezera. Obzvlášť pěkné jsou cyklostezky, které míjí také několik středověkých hradů. Na svoje si tu přijde každý, od nenáročných rodinných cyklo-výletů až po namáhavé výšlapy s velkým převýšením, které i zkušeným cyklistům dají slušně zabrat. V městech kolem jezera najdete spousty obchodů se sportovními potřebami, ale také s vybavením pro kempaře, pro které je zdejší oblast doslova rájem.

Lago di Garda a kultura

Dalšími známými a návštěvy hodnými městy jsou Desenzano del Garda, Salò, Limone sul Garda, Torbole, Torri del Benaco, Sirmione a Peschiera del Garda. Blízko jižního konce jezera se nachází také Verona, což je druhé největší město Benátska. Historické město je na seznamech světového dědictví UNESCO a jako pozadí pro děj svého díla Romeo a Julie si jej vybral William Shakespeare. Dnes tu najdete pomník Dante Alighieriho, zajímavé je Piazza delle Erbe, což bývalo římské fórum a také tu najdete Casa di Giulietta, středověký měšťanský dům, který patřil rodu Capuletů. Za kulturou můžete vyrazit do místního římského amfiteátru – často se tu hrají pozoruhodné opery. Za pozornost stojí také katedrála Duomo S. Maria Matricolare z 12. století.

Lago di Garda a nevšední zážitky

Až vás kultura omrzí, vydejte se do blízkého ZOO- safari parku, kde vás jednak ohromí hejna volně poletujících pestrobarevných papoušků a mimojiné si zde užijete projížďku po safari, kde vás od zvířat jako jsou nosorožci, sloni, zebry, žirafy nebo lvi, budou dělit jen okna vašeho auta.

Lago di Garda a místní život

Ve městech se navečer můžete věnovat typickému italskému způsobu života – tlachání a halasné hovory na ulicích, setkávání se s přáteli v barech, ochutnávání místních pochutin a vína. Oblast zahrnuje celkem více než 60 obcí, ve kterých je pěstitelství bílých, růžových a červených vín je tu dlouhou tradicí. Mezi nejznámější patří Barbera, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Blanc a Pinot Noir nebo Riesling.

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (Doposud nehlasováno)
Loading...Loading...

Komentáře

  1. Jezero Lago di Garda jsem navštívila zatím jen jednou a rozhodně to stálo za to. Jestli můžu doporučit udělejte si výlet do hor okolo jezera.
    Výhled z IL MONTE SPINO je naprostá bomba.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

fourteen − 12 =