Sněžka s kapkou adrenalinu

Nejvyšší česká hora vyrostla až do výšky 1602 m nad mořskou hladinu zřejmě proto, aby turistům poskytovala nezapomenutelný výhled na hřebeny Krkonoš a široké okolí. Dostat se na ni můžete několika turistickými cestami pěšky anebo až na vrchol vyjet lanovkou z Pece pod Sněžkou. U druhé varianty můžete výletem na Sněžku strávit příjemné odpoledne, u té první varianty, celý hezký den. Pokud jste romantici, noční ptáci a milujete dobrodružství, vydejte se na Sněžku přes noc a do cíle dorazte až na východ Slunce. Budete odměněni nezapomenutelným koktejlem zážitků.

Těchto nočních cest jsem podnikl několik, ale bezesporu nejlepší cestou byla cesta z Trutnova přes Radvanice, Žacléř, Sněžku a zpět přes Pec pod Sněžkou. Celkem 54 km pěšky.

Východ slunce je něco překrásného a vidět jej je hlavní důvod, proč takovýto absurdní výlet podnikat. Vzdálenost trasy je tak velká proto, aby se dalo celou noc jít a nemuselo se stavět anebo čekat na vrcholu Sněžky, v obou těchto případech Vám totiž bude pekelná zima. Takhle jen volným tempem celou noc kráčíte tmou a těšíte se na ten kýžený okamžik východu. Cestou je možnost se na chvíli skrýt, trochu si odpočinou a nasvačit v dřevěných chatkách, na které po cestě jistojistě narazíte.

To co se pak za dobrého počasí nahoře odehrává se dá jen těžko přirovnat k něčemu obvyklému. Stojíte jak na vrcholu světa a pod vámi si jen tak plují mraky. Jedny náhle mizí a jinde zas vznikají nové. Vzhlížíte k východnímu obzoru a fyzicky i psychicky znavení lapáte po prvních doušcích světla a tepla. Za okamžik už jen oněměle zíráte a sledujete jedno z nejhezčích divadel, které režíruje sama matka příroda. Údolí zaplavuje světlo, stejně tak rychle, jako vaši duši. Během pěti minut je všechno pryč, ale vaší paměti těchto pět minut určitě zůstane až do konce života.

Cesta do Pece pod Sněžkou na autobus už je hodně náročná, nohy ztěžknou a víčka se klíží, ale vy máte ten dobrý pocit, že jste viděli východ slunce na Sněžce.

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (Doposud nehlasováno)
Loading...Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

10 − 9 =