Toskánsko za méně než týden: co navštívit

Dle mého názoru, Toskánsko je ideální destinací pro krátkou dovolenou trvající kolem pěti dnů. Je to krásný kraj se spoustou památek a sluncem prostoupenou, uvolněnou atmosférou. Zejména na podzim, kdy je vše osvětlenou měkkým podzimním světlem, je Toskánsko okouzlující.

    

Je několik míst, která byste určitě neměli při cestování po Toskánsku minout.

Z Toskánska chce každý vidět Pisu. A je to pochopitelné, šikmá věž je něco, co se jen tak nevidí. Na druhou stranu, kromě Náměstí zázraků se slavnou věží a okolními budovami nemá Pisa moc co nabídnout.

Ve skutečnosti je naklonění věže daleko více patrné, než na většině fotek. Úplně nejlépe je sklon znát při výstupu nahoru. Vyšlápnutí 294 schodů sice stojí 15 euro na osobu, ale nejsou to zbytečně vyhozené peníze - je to zajímavý zážitek a seshora je krásný výhled.

    

Pokud budete parkovat na jednom z parkovišť na periferii, připravte se na dotěrné prodavače různých tretek a dávejte si velký pozor na tlupy zlodějíčků, které se kolem potulují.

Dalším městem, které stojí za návštěvu, je Lucca, která nabídne příjemné prostředí malého města. Jednou větou bych jej popsal jako městečko rarit. První raritou je katedrála sv. Martina, na které je na průčelní straně vyryt pohanský symbol - labyrint. Druhou zvláštností je kruhové náměstíčko, které vzniklo přestavbou římského kolosea na obytné domy a třetí nejvýraznější raritou je vysoký dům, na jehož vrcholku roste malý hájek.

Zajímavá může být také návštěva města Sieny, kde se nachází Piazza del Campo, což je netradiční náměstí, které má trychtýřovitý tvar. Dvakrát do roka, v červenci a v srpnu, se na tomto náměstí koná zvláštní koňský dostih, po němž následují celoměstské slavnosti. Kromě toho také stojí za vidění katedrála. Tato obrovská stavba měla být původně ještě větší, dokonce největší na světě, ale stavitelé od ambiciózní myšlenky museli ustoupit, protože neznali způsob, jak natolik rozlehlý prostor zastřešit.

Na poklidnou procházku se hodí dvě městečka - Volterra a San Gimignano. Obě jsou typická toskánská města se středověkým, z kamene vystavěným jádrem města. Volterra je městem alabastru, který se zde těží a na každém rohu prodává přetvořen do různých uměleckých předmětů. San Gimignano je proslulé množstvím věží, které se na tak malém prostoru nacházejí. Dnes je jich pouze 15, ale ve 14. století jich bylo až 70. Tehdy se jednalo o symbol moci a majetnosti.

Nejde navštívit Toskánsko bez prohlídky slavné výspy umělců - Florencie. Upřímně, jeden den na skutečnou prohlídku nestačí, za den se dá s Florencií snad jen povrchně seznámit. Ale i toto zběžné setkání je vyčerpávající, neboť naprostý základ nejznámějších památek zabere svou prohlídkou spoustu času. Za dominantu Florencie se považuje dóm Santa Maria del Fiore. Jedná se o obrovskou stavbu, v níž splynul gotický a renesanční sloh (což pravděpodobně ovlivnil fakt, že se dóm stavěl 140 let). Exteriéry jsou neuvěřitelně bohatě zdobené do nejmenších detailů, až je téměř nemožné pojmout výzdobu jako celek. Dalším zajímavý místem je Náměstí signorie, kde se nachází radnice (před kterou stojí replika slavného michelangelova Davida) a lodžie se sochami, mezi kterými je známá socha Perseus s hlavou medúzy. Hned za rohem stojí galerie Uffizi, v jejíž budově se nachází jedna z největších uměleckých sbírek na světě. To pochopitelně láká mnoho lidí. Pokud tedy tuto galerii chcete navštívit, počítejte s čekáním ve frontě a to v řádech desítek minut, ale i hodin. Odměnou může být několik pater plných uměleckých předmětů z různých historických etap.

Do třetice byste určitě neměli minout Most zlatníků. Ten se liší od ostatních mostů tím, že po jeho stranách jsou jakoby přilepené malé domky. To byly původně řemeslné dílny, převážně zlatníků. Dnes jsou tu k mání v roztomile malých krámcích luxusní šperky. Samozřejmě, že Florencie toho nabízí mnohem víc, ale na to je třeba daleko více času. Kupříkladu jenom prolézáním zapadlých antikvariátů, ve kterých se dají nalézt např. pohledy, perokresby aj. za zajímavé ceny, by se dalo strávit několik dnů. Většinou jsem toho názoru, že "rychlovýlety" jsou zbytečné, protože člověku nezprostředkují adekvátní zážitky. V případě Toskánska musím připustit výjimku, Toskánsko je natolik pestré a zajímavé, že i letmý dotyk s tímto krajem vás naplní mnoha zážitky, které si budete často a rádi připomínat.

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (2 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...Loading...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

4 × 5 =